آشنایی با رشته علوم تغذیه از کنکور تا بازار کار

%name آشنایی با رشته علوم تغذیه از کنکور تا بازار کار

از نیمه قرن بیستم رشته علوم تغذیه در جهان داخل دانشگاه ها شد.

معرفی رشته تغذیه

از نیمه قرن بیستم رشته علوم تغذیه داخل دانشگاههای سراسر جهان شد و در سال 1340 اولین آموزشگاه عالی علوم تغذیه در ایران تاسیس شد. رشته علوم تغذیه ترکیبی از پزشکی و علم تغذیه می باشد.

تاریخچه ی رشته تغذیه

تغذیه و اهمیت آن به مثابه یک علم، از اوایل قرن هیجدهم و با گسترش شهرنشینی شکل گرفت. اما از روزگار های قدیم نیز در برخی از مناطق جهان و در بین تمدن های اولیه نیز، تغذیه جایگاه ویژه ای داشته می باشد.

جالب می باشد بدانید که لوح اولین رژیم غذایی در سال 1900 قبل میلاد مسیح در سومر یافت شده می باشد. تا مدت ها جهان از نظریات دانشمندان اسلامی در علم تغذیه بهره می بردند تا اینکه لاوازیه – پدر علم تغذیه – توانست پروتئین، کربوهیدرات و چربی غذا ها را کشف کند.

از نیمه قرن بیستم نیز رشته علوم تغذیه در جهان داخل دانشگاه ها شد و مسائل آن به صورت علمی به دانشجویان آموخته می شد.

در سال 1340 آموزشگاه عالی علوم تغذیه در ایران تاسیس شد و پذیرش دانشجو را ابتدا کرد و تاکنون تربیت دانشجویان علوم تغذیه ادامه دارد. به تدریج این رشته در دانشگاه های دیگر کشور نیز افزوده شد و مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری علوم تغذیه به آن افزایش شد.

معرفی رشته علوم تغذیه

%name آشنایی با رشته علوم تغذیه از کنکور تا بازار کار

رشته علوم تغذیه ترکیبی از پزشکی و علم تغذیه می باشد

رشته علوم تغذیه ترکیبی از پزشکی و علم تغذیه می باشد. علوم تغذیه یکی از رشته های پرطرفدار گروه علوم تجربی می باشد که به ما یاد می‌دهد که هر آنچه ما می آشامیم یا می خوریم بر نحوه تلاش های جسمی و روانی ما تاثیر می گذارد.

به جمله دیگر سوء‌تغذیه یا تغذیه نادرست می‌تواند سبب انواع بیماری‌ها گردد. برای مانند چاقی، تصلب شرائین،‌ اختلال‌های روده و معده و فشار خون، ناشی از استفاده بی‌رویه غذاهای پرکالری، نمک، چربی و کمبود مواد سلولزی می باشد و از سوی دیگر سوء‌تغذیه و کمبود مصرف ویتامین‌ها نیز عامل گواتر، کم‌خونی، کوری،‌ عقب‌ماندگی ذهنی و ده‌ها بیماری دیگر می‌شود.

به طور کلی مصرف بیش از حد یا کمتر از حد مجاز هر ماده ای می تواند سبب ایجاد یک سری بیماری ها و نارسایی ها در بدن انسان شود که هدف رشته علوم تغذیه آگاه کردن مردم از میزان دقیق مصرف مواد غذایی مختلف می باشد.

از همین رو رشته تغذیه در عصر حاضر اهمیت خیلی زیادی دارد. این رشته‌ به‌ رژیم‌ درمانی‌، اصول‌ علم‌ تغذیه‌، بها‌ مواد غذایی‌ و نحوه‌ تغذیه‌ مناسب‌ برای‌ حفظ‌ سلامت‌ بدن‌ می‌پردازد. در این‌ میان‌ اصول‌ علم‌ تغذیه‌ بررسی‌ می‌کند که‌ چه‌ فرآیندی‌ روی‌ مواد غذایی‌ خورده‌ شده‌ انجام‌ می‌گیرد تا جذب‌ یا دفع‌ شود و رژیم‌ درمانی‌ نیز نوع‌ رژیم‌ غذایی‌ لازم‌ در بیماری‌های‌ مختلف‌ را مشخص‌ می‌کند، چون‌ در برخی‌ از بیماری‌ها، بعضی‌ از مواد غذایی‌ باید حذف‌ شده‌ یا بیشتر مورد استفاده‌ قرار گیرد مثل‌ بیماری‌ گواتر که‌ از کمبود ید ایجاد می‌شود.

بیشتر بخوانید:  آشنایی با عمل کانال ریشه دندان یا عصب کشی

رشته علوم تغذیه برای چه افرادی مناسب می باشد؟

%name آشنایی با رشته علوم تغذیه از کنکور تا بازار کار

در رشته علوم تغذیه نیز افراد باید دارای روحیه خدماتی شکیبایی و صبر و شخصیت اجتماعی باشند

یک متخصص تغذیه قبل از هرچیز باید به رشته خود علاقه داشته باشد تا بتواند در سمت کسب دانش روز و انجام وظایف خود به خوبی عمل کند.

در رشته علوم تغذیه نیز افراد باید دارای روحیه خدماتی شکیبایی و صبر و شخصیت اجتماعی  باشند تا بتوانند با بیماران و راهنمایی کردن آنها خدمت‌ها لازم را ارائه دهند.

علاوه بر این آن ها باید بتوانند مراجع و بیمار خود را درباره عمل به رژیم غذایی متقاعد کنند. همچنین برای ایجاد انگیزه در بیماران آن ها باید تا حدودی با اصول روانشناسی آشنا باشند و از آن بهره ببرند.

همچنین رشته علوم تغذیه دانشی چند بعدی می باشد، پس لازم می باشد کارشناسان علوم تغذیه درباره علوم گوناگون مثل بیوشیمی، بیولوژی، روانشناسی، بهداشت، شیمی مواد غذایی و … اطلاعات کافی داشته باشند.

مسئولیت پذیر بودن نیز یکی از ویژگی های افرادی ست که در رشته علوم تغذیه تلاش میکنند، چرا که متخصص تغذیه علاوه بر جسم با روح و روان انسان‌ها نیز در ارتباط می باشد و باید پس از ارائه رژیم دائما پیگیر وضعیت سلامتی مراجع باشد و روند کاهش وزن را در کنار سلامت عمومی بدن او دنبال کند.

توجه داشته باشید آسوده التحصیلانی که قصد دارند بعد از گرفتن مدرک تحصیلی خود دفتر مشاوره غذایی تاسیس کنند باید دست‌کم 3 سال زمینه کار در بیمارستانها داشته باشند. افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند باید درس زیست شناسی و شیمی آنها خیلی زورمند باشد.

قبولی رشته علوم تغدیه در کنکور

علوم تغذیه جزو رشته های زیرگروه ۱ تجربی هست و پذیرش به صورت کشوری صورت میگیرد یعنی بومی گزینی ندارد. رشته علوم تغذیه جزو رشته های ستاره دار هم هست یعنی دست‌کم ۳۰ درصد جمعیت یک کلاس رو باید یک جنسیت پر کند.

از آنجایی که رشته علوم تغذیه در زیرگروه 1 قرار دارد همانند رشته های پزشکی و دندانپزشکی، مطالعه و مسلط بر دروس زیست شناسی و شیمی برای کنکور تجربی اهمیت بالایی دارد. زیرا زیست شناسی ضریب 4 و شیمی ضریب 3 را در کنکور سراسری تجربی دارد. درس های دیگر مثل فیزیک و ریاضیات اهمیت کمتری دارند و ضریب آن ها 2 می باشد.

بیشتر بخوانید:  روش های کاشت و پرورش درخت سیب

زمین شناسی برای رشته علوم تغذیه برخلاف رشته داروسازی ضریب صفر را دارد. همچنین پایه بسیاری از دروس دوران دانشگاه علوم تغذیه ریست شناسی و شیمی می باشد.

رشته علوم تغذیه در مقطع کارشناسی

%name آشنایی با رشته علوم تغذیه از کنکور تا بازار کار

تغذیه انسانی و تغذیه بالینی زیر شاخه های رشته علوم تغذیه در کارشناسی ارشد

زیر شاخه های رشته‌ علوم تغذیه در کارشناسی

الف‌) تغذیه انسانی تغذیه‌ گروه‌های‌ سنی مختلف و خاص مشابه سالمندان‌، معلولین‌ و کودکان‌ و نوجوانان‌.

ب‌) تغذیه‌ بالینی‌ بیماران و مراجعین که‌ حاوی‌ تغذیه‌ و مشاوره‌ غذایی‌ بیماران‌ بستری‌ و مراجعین می‌شود.

دوران تحصیل کارشناسی رشته علوم تغذیه 4 ساله می باشد و دانشجویان علوم تغذیه باید 130 واحد درسی را در این دوران بگذرانند که از این مقدار 25 واحد درسی مربوط به دروس پایه، 37 واحد مربوط به دروس اصلی، 28 واحد مربوط به دروس خصوصی، 18 واحد کار آموزی و 22 واحد نیز دروس عمومی هستند.

گذراندن طرح دوساله در رشته علوم تغذیه برخلاف رشته هایی نظیر پزشکی، دندانپزشکی، و … اجباری نیست و به صورت داوطلبانه و مازاد بر نیاز صورت می گیرد. کارشناسان علوم تغذیه می توانند بعد از گذراندن طرح دوساله علوم تغذیه به عنوان کارشناس تغذیه در بیمارستان ها و مراکز درمانی استخدام شوند.

ادامه تحصیل در رشته علوم تغذیه در ایران

برای آسوده التحصیلان رشته علوم تغذیه امکان ادامه تحصیل در رشته علوم تغذیه تا مقطع دکتری وجود دارد. رشته علوم تغذیه در مقطع کارشناسی ارشد 32 واحد درسی را در برمی گیرد که  20 واحد آن مربوط به دروس تخصصی اجباری، 6 واحد درسی مربوط به دروس تخصصی داوطلبانه و 6 واحد درسی هم به پایان نامه اختصاص دارد.

گرایش‌های رشته علوم تغذیه در مقطع کارشناسی ارشد در وزارت بهداشت عبارتند از:

– کارشناسی ارشد علوم تغذیه

– کارشناسی ارشد علوم تغذیه در بحران و حوادث غیر مترقبه

– کارشناسی ارشد علوم بهداشتی در تغذیه

– کارشناسی ارشد تغذیه بالینی

– کارشناسی ارشد تغذیه ورزشی

افرادی که علاقه دارند در مقطع دکتری رشته علوم تغذیه ادامه تحصیل دهند می توانند در گرایشهای زیر به ادامه تحصیل بپردازند:

– علوم تغذیه

– سیاست های غذا و تغذیه

– بیوشیمی بالینی، سالمند شناسی

– نانو فناوری پزشکی

– انفورماتیک پزشکی

– سلامت در بلایا و فوریتها

– سلامت و آسایش اجتماعی

– اپیدمیولوژی

– مددکاری اجتماعی

– گفتار درمانی

دانشگاه هایی که در رشته کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو میپذیرند:

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ،دانشگاه علوم پزشکی اهواز، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات

بیشتر بخوانید:  آشنایی انواع گل لیلیوم + نحوه پرورش گل لیلیوم

استخدام رشته علوم تغذیه

%name آشنایی با رشته علوم تغذیه از کنکور تا بازار کار

آسوده التحصیلان رشته تغذیه میتوانند در بیمارستان های دولتی و خصوصی استخدام شوند

– اشتغال در مراکز درمانی نظیر بیمارستان های دولتی یا خصوصی، درمانگاه ها، کلینیک های رژیم درمانی

– اشتغال در مراکز تحقیقاتی، بخش کنترل کیفی کارخانه های صنایع غذایی، آزمایشگاه ها، شرکت های دارویی

– بازاریابی دارویی یا مکمل های غذایی به پزشکان یا داروخانه ها

– استخدام در سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی

– کار در باشگاه‌های ورزشی، فدراسیون‌ها

– مشاور تغذیه و رژیم درمانی در مهدکودک‌ها، مدارس و …

– مربی بهداشت در مدارس

– آموزش در مدارس فنی و پیشه‌ای و دانشگاه

– امکان تاسیس مطب برای آسوده التحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری علوم تغذیه وجود دارد به همین دلیل یکی از پرطرفدارترین رشته‌های ارشد علوم پزشکی محسوب می‌شود.  کارشناسان تغذیه می توانند با داشتن 3 سال زمینه کار بالینی و اخذ مجوز و شرایط مالی مناسب، مطب خود را تاسیس کنند و به طور خصوصی به تلاش بپردازند.

بازار کار و درآمد در رشته علوم تغذیه

علوم تغذیه جزو رشته‌های پیراپزشکی محسوب می‌شود و در مقایسه با بسیاری از رشته‌های علوم پایه در ایران بازار کار و سطح درآمد بالاتری دارد.

با افزایش توجه افراد به وضعیت جسمانی، چاقی و لاغری خود و … بازار کار رشته علوم تغذیه خوب شده و مراجعان بسیاری برای گرفتن برنامه غذایی به متخصصان تغذیه مراجعه می کنند. ایران از لحاظ جمعیت گرفتار به چاقی و افزایش وزن، منزلت زیر ۵۰ را در بین کشورهای دنیا دارد و از طرفی امروزه متناسب‌بودن اندام و زیبایی آن اهمیت خیلی بیشتری در بین مردم پیدا کرده‌می باشد.

باید در نظر داشت رشته تغذیه و درمان های تغذیه نقش بازي كردن پررنگی در پیشگیری و درمان بیماری های اجتماع در دراز مدت دارد. اما متاسفانه بازار کار این رشته تا حدودی اشباع شده می باشد و پذیرش دانشگاه ها در رشته علوم تغذیه نسبت به مجال های شغلی زیاد می باشد.

همچنین بسیاری از پزشکان دیگر مثل پزشکان عمومی که در علوم تغذیه سررشته ندارند، به ارائه خدمت‌ها تغذیه ای و رژیم های غذایی می پردازند و کار را از کاردان گرفته اند.

همچنین درمان های تغذیه ای مشمول بیمه های درمانی نمی شود و بسیاری از افراد به دلیل هزینه های بالای درمان از مراجعه به متخصصان تغذیه چشم می پوشند.

 

منبع: بیتوته

مطلب پیشنهادی

شرایط نگهداری و پرورش درخت پالونیا

درخت پالونیا معرفی درخت پالونیا درخت پالونیا یکی از زیباترین درختان در هنگام گلدهی می …